Å finne stillhet

Fortiden har ingen reell definisjonsmakt over deg. Morgendagen kommer aldri. Livet er ett eneste langt ‘nå’. Alt krever tid, energi og tankekraft. Lev derfor med omhu. Vær fri. Gå stegene. Nyt livsdansen. Nyt utsikten. Lytt til musikkstykket som eksisterer i alle. Ikke ta noe for god fisk før du smaker det selv. Logg av. La abstinensene sutre seg mellom molekylene dine og bli borte. Ikke gjør noe som helst. Kjed deg i hjel. Alene. Overvinn deg selv. Sannheten blir aldri klarere enn ditt eget selvbilde. Alltid velg kjærlighet over frykt (ikke alltid). Men vit at registeret også er universet mellom disse. La tårer falle uhindret. La smerte bo i nabolaget ditt. Ikke dvel i olje. Våkn opp hver morgen: Fullt og helt. Observér og akseptér. Ha én fot i kunnskapen, én i kjærligheten, og hodet i fantasien. La positivitet møte skjelvene fra mørke vaners krampetrekninger. Vær forandringen. Husk å være snille med hverandre. Ikke stopp den evige, ubønnhørlige tankerekken. Hev deg over den. La den fare. Det er altfor mange visdomsord på internett. Glem dem alle. Et øyeblikks stillhet er alt man trenger for å kunne dø i fred.

Read More

Folksom stillhet

Som barn er gata du bor i hele verden. Eller den var iallfall det. Før nettet. Hvis du som voksen fokuserer kun på gata du bor i begynner bekymringene. Det flytter en fremmed inn i nabolaget, som i tillegg velter søppeldunker to ganger i løpet av de tre første ukene.

Barn har et enormt indre rom av fantasi. Barn bruker tiden på jorden, i livet, i gata, på noe som kanskje er nærmere en menneskelighet – som ikke gjør skam på den litt for plutselige store hjernen vi fikk. Barn er naturlige psykonauter.

Livet til de voksne dysses ned. Ned i behaget. De voksne sin tilstand. Hvor naturlig er den? Alt er natur, men mye er også plastikk, som også er natur. Hvor mange av strømningene kommer av at det finnes mennesketyper? Voksne er ikke nødvendigvis psykonauter. Flere og flere barn er voksne. Det finnes store flokker med barn som ikke vet at vi klamrer oss til kometer.

Det er naivt å tro at teknologien vil redde oss. Men hva ville hendt om alle fikk se jorden fra utsiden? Holder det med et fotografi? Det blir ikke vist. Alt annet er viktigere. Alt annet er en liten boble. Der inne finnes frykt og fråtsing.

Jorden er 4,54 milliarder år gammel. I Norge fantes det en gang vikinger som trodde på Odin og andre guder. Melkeveien består av mellom 200 og 400 milliarder stjerner. Det er kun vår galakse. I det observerbare universet finnes det mer enn 170 milliarder galakser. En gang var alt dette ikke større enn en golfball. Fortiden og fremtiden er ikke lik nåtiden. Ikke vær en kukk. Smil den mikroskopiske tiden du eksisterer. Forventet levealder i Norge er 81,45 år.

Øyne fokuserer ikke lenger på fjell eller stjerner. Det ytre rom er skjult. Det indre rom er stengt. Blikket stopper ved hånden. Tanken stopper ved smerten rett bak øynene. Det må være en direkte linje mellom tom informasjon og sløv hovmod. En direkte linje mellom lysforurensing og Fantasias fall.

Frykten for innvaderende tanker. Lyden av en søppeldunk som faller.

Stillheten vokser innenfra og ut.

Read More

Å bygge et romskip

Vi reiser gjennom livet. Krasjer. Får det til. Mangler deler. Hamstrer for mange byggeklosser. Må smøres. Svever blant stjernene. Krabber blant steinene. Finpusser motorikken. Setter pris på mestringsfølelsen. Fornekter at vi er dyr. Prøver å redde oss selv ved å forsøke å redde verden. Gir faen for å overleve øyeblikkene man frykter å oppleve.

Vær tannhjul, energikilder, koblinger, gnister, din egen kaptein. Alltid din egen kaptein. Jeg kan ikke understreke dette nok. Elsk deg selv. Bytt selvforakt med selvinnsikt. Ensomhet med ro. Ha klekkelig med gjennomtenkt naivitet og ydmykhet.

Vi finner og skaper komponentene. Sammen. Starter motoren. Drømmer utover. Reiser innover. Det må sies: Vi vil aldri nå rommet.

Vi er allerede framme. Det er alltid nå. Vi ses!

–Høstpunkt

«Sail on, psychonaut!»

Read More

PROGRAMDIKT 2015

Må jeg få presentere Høstpunkts program 2015:

Sorte, syngende, supersoniske, sammen i gatene, radiobølger gjennom alt, two girls, one Europe, mange burde eie skam, kjøpe det av dem som vandrer, det er ingen skam å snu, men det er alltid håp i hælvete, det er ingen garanti for at suppen vil smake dagen derpå, sirkuset i biter på gulvet, funnet opptak på skjermen for de som har tapt seg selv, vi er her, unge og blåtriste, men ordentlige Folque, med gode grep rundt stikkene, diverse stødige og nyanserte trykk på strengene, ukulele-ekko fra en hårete armhule, folksom tallerken til frokost, og alt smaker av spilleglede, mens heksen og prinsessen, og paradokser og menneskets tilsynelatende suverenitet titter ned fra veggen, i hjørnet sitter noen og loker, det er vanskelig å stå oppreist med flere bibliotek i hodet, 33 1/3 omdreininger per minutt, la nålen skrape og spre kunstfiberstøv i rommet, la det stimulere gledessenteret, depresjon kan skade hjernen, la det dø, falle og fylle sprekkene, kle av deg, krøll deg sammen, brett deg ut, les kartet, fra skognymfe til papir til skognymfe igjen, en poetisk tilfriskningsprosess, la rytmen befale, la bildene flimre, la skogen bite seg fast, smittebærere, hvem skal utdanne hvem, er du gammel nok til velge og eller lytte, til å drikke av livets vann, og sånn, kvintessens i bunnen av en kaffekopp, tar tid å like kaffe, hvis da den ikke fylles med en god dose morsmjølk, sannheten er at du er den du er, men et sted må det da stå noen ord om deg, ord som blir, ord som du aldri vil se, hvor langt må man reise innover før skriket når ut, hvor langt innover, helt til de ytre planetene(?), når en sang er så god at jeg får lyst å knulle den, får jeg ikke lyst å eie noe som helst, bortsett fra øyeblikket jeg deler med deg, velkommen til paradis, måtte det skje, la grasset gro inn i vår byverden, by verden opp til dans, soldater uten støvler, det er troll i øverste etasje, spøkelser i byen, jeg håper det går bra, lukk øynene, om du ikke har gjort det allerede, la oss be

Kjære Høst, du som er ekvinoktium, la ditt navn holdes hellig, la ditt rike komme, la ditt punkt skje på jorden som i himmelen, gi oss i år våre årlige kulturopplevelser, ikke nødvendigvis tilgi vår skyld, som vi ikke alltid tilgir dem som er full av skit, iallfall ikke øyeblikkelig, men til slutt, led oss inn i fristelse, la oss utforske det onde, og gleden, for riket er vårt, og makten og æren, i evighet, Amen

Read More

PUNK.T

Ni måneder. Ni bokstaver i Høstpunkt. Ni forskjellige ideer i samme plakatformat.

12.0Høstpunkt er en årlig kulturfestival i Skien. I forbindelse med festivalen skapte vi et månedlig geriljakunstprosjekt, inspirert av tidligere arbeid gjort i samarbeid med Terje Fjellstad, og av Stian Omland sine Bybryderier. Kunstverk blir hengt opp på forskjellige steder i Porsgrunn og Skien, på steder som vanligvis ikke blir prydet av plakater. Verkene har ingen åpenbar tilknytning til verken person eller begivenhet. Ideen blir spredt via jungeltelegrafen, og publikum må selv engasjere seg for å finne ut mer.

Prosjektet er i første omgang lagd av skaperglede, i annen rekke som et diskusjonspunkt og i tredje rekke som oppmerksomhet rundt Høstpunkt. Det endte med å skape flere reaksjoner, tanker og spørsmål enn vi hadde forventet. Slik uviklet prosjektet seg i samsvar med publikum.

Live musikk med Daniel Wien.

Velkommen på utstilling og performance på Kunsthall Grenland/Prosjektrommet torsdag 3. september kl. 19:00.

Vennlig hilsen Billy og Katja

(Jeg skrev også om geriljakunsten på min blogg)

Read More

Festival. Matrise. Kaninhull.

Hallå. Det blir Høstpunkt i år. 24. – 26. september.

Det beste tidspunktet å plante et tre er for tjue år siden. Det nest beste tidspunktet er i dag. Hvis det er noen som vil være med på å forme festival, så gi lyd allerede nå. Eller når det føles naturlig. Skru og mekk på matrisen, eller røm fra den. Radaren er på. Vi skal plukke opp signaler. Ideer og tanker. Hjelpere. Alt mulig som kan bli en del av festivalen. Alt fra et foredrag om en brettspillidé, til kunstutstilling, til klimpring i festivalkafeen, til å male hele byen rød.

Foto: Arkivfoto - Varden http://www.varden.no/
Foto: Arkivfoto – Varden http://www.varden.no/

Alt mulig? Nei. Det blir ikke riktig. Vi ønsker selvfølgelig ting som er fett. Når man skaper en festival i et område fylt av veldig mange mennesker med ideer og prosjekter, så dukker det opp fett. Når man gjennomfører en festival på en DIY og frivillig måte, så dukker det opp fett i form av engasjement og ideer folk brenner for. Så lenge det brenner er mye gjort. Bli med på å varme opp byen. Høykultur. Lavkultur. Ikke la oss fange av ord eller tankesytem. La oss for all del ha integritet. Vi er de ukrenkelige. Vi vil se Grenlands svar på George Lucas’ Star Wars og festivalens svar på Alejandro Jodorowskys The Holy Mountain.

Hvor kan vi vise fram kunst, prosjekter og ideer vi har? Teater Ibsen, Grenland Friteater, kulturhusene? Klubber og puber kanskje? Gata er som regel ledig. Teaterfestivalen i Porsgrunn har en ganske åpen scene kalt Scene:Bluss, men selv den har blitt vanskeligere å hive seg med på og bli en del av. Høstpunkt bruker Skien, samarbeider med Folque Café, og inntar Festiviteten. Alt dette må fylles med sjel. Vi åpner dørene. Vi er i gang. Velkommen.

Verden trenger en åndelig revolusjon. Er du med?

«This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill – you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes.»  –Morpheus

Read More

TT hos SS

IMG_3324Tilstandsteatret tok en tur bort til Sylvisphere i går kveld. Den ferdigstreikede plakatdesigneren var der også. Vi kladdet sceneløsninger og lekte i garasjen. SS viste frem sine lyseffekter og lysharpe. Vi snakket om glockenspiel, zither, sjakkbrett, deaktiveringen av HAL 9000, Sylvia Plath, nye riff og at det var mer hvor det kom fra, og om røyk, filter og maskiner. TT ble veldig gira – å tre inn i effektene til SS var som å fly i en Tardis gjennom tid og rom.

IMG_3338

Read More

Kunstpauser

DJWienDet er viktig å få litt påfyll. Jeg har vært en tur på PS14, Grenland Friteater og Teater Ibsen sin reise på Porsgrunnselva. Jeg kosa meg med god mat og øl, tøffe potetkjerringer, en streikebryter, spøkelsesvikingskip, sang og dans, kule bever, og en historie om en tromme full av frø som jeg ikke helt tok, og mer til. I går fikk Katja og jeg så vidt med oss Mersmak-festivalen, det ble smaksprøver på et par øl. Vi avsluttet kvelden på Folque. Der møtte vi medarrangør Robert, vår husmusiker Fekke, kjekke Teodor, vakre Kjersti, tidligere artister og publikummere, og vi danset til DJ Wien sin Space Disco. Det lover godt for festivalen. Tusen takk for en hyggelig kveld.

Read More

Høstpunkt 2014 – booking

IMG_3252Hei alle sammen. Lenge siden. Jeg var så glad etter festivalen i fjor. Det gikk så bra. Stemningen var så god. Det var så moro å danse, se forestillinger, og å spille forestillinger. I år ville flere være med på å lage festival. Så utrolig kult! Vi har jobbet en del måneder nå. Jeg fikk ansvar for booking, jeg skulle ha kontakten med artistene, mens alle av oss snuste etter bidrag. En morsom jobb. Jeg føler jeg har bodd nedi notatbok og e-brev der jeg har kontaktet folk og kladdet diverse utgaver av programmet. Prøvd forskjellige rekkefølger, satt inn nye artister som har dukket opp, og med melankoli i øynene strøket andre for det lot seg ikke gjennomføre. Denne uka skal programmet være klart. I kveld legger vi mest sannsynlig ut det som vi har ferdig, og så fyller vi inn de siste bidragene om ikke så lenge.

Mange artister fra i fjor returnerer. Det er veldig koselig, veldig bra, og det er jeg veldig takknemlig for. Vi skal ikke gjenskape stemningen, men videreføre den. Jeg gleder meg veldig. I år har også nye mennesker dukket opp, artister som kommer med barneforestilling, kurs, utdanningsseminar, film og punk-rock. Og kanskje vi får til å fly inn noen fra Spania og Tyskland. Murcia, Berlin og Gulset møtes kanskje på årets Høstpunkt. Det hadde vært jævla moro.

Det må jobbes videre. Mobil, e-brev, notatbok, kaffe og kunst. Aw ye.

Read More